Stichting Insolventie Nederland

Je eigen bedrijf starten: het financieel plan

Bij een eigen bedrijf starten komen een hele hoop dingen kijken. Ondernemen is niet zomaar iets. Het is iets waar je een hele lange tijd over na moet denken en moet uitwerken voordat er uiteindelijk een plan op tafel ligt. Een van de belangrijke stappen is het maken van een financieel plan.

Wat is het financieel plan?

Door middel van het financieel plan is het mogelijk om te bepalen of uw bedrijf haalbaar is. Ook is het belangrijk om te maken om aan uw financierders te laten zien. Je kan ze dan door middel van het financieel plan overtuigen om geld aan jou te verstrekken. Het financieel plan is gebaseerd op het ondernemingsplan. In het ondernemingsplan staat alles wat je nodig gaat hebben. Aan de hand daarvan ga je bepalen hoe veel geld je daar voor nodig hebt en zo ontstaat het financieringsplan.

Begrotingen

Het financieel plan bestaat uit 5 begrotingen. Allereerst heb je de investeringsbegroting. Hierin staat wat je nodig hebt om zodra het kan het bedrijf te starten. Vervolgens maak je een financieringsbegroting. Hierin staat hoe je investeringen gaat begroten. Dan maak je een exploitatiebegroting. Hierin wordt begroot hoe veel winst er de komende drie jaar wordt verwacht. Er staat bijvoorbeeld in wat de verwachte omzet is en hoe de inkoop en kosten eruit zien. Dan heb je ook nog de liquiditeitsbegroting. Hierin wordt precies bijgehouden wat er per maand op je bankrekening gebeurd. Je inkopen en uitgaven worden bijgehouden en op die manier weet je dus of je niet in de knoop komt. De Slimme Ondernemer houdt ook nog een begroting van de privé uitgaven bij. Hierin hou je dus bij hoe veel geld je nodig hebt om van te kunnen leven. Op deze manier heb je een goed overzicht.

Nog wat handige tips

Nog een aantal handige tips die voor iedereen bruikbaar zijn:

  • Hoe meer eigen vermogen, hoe sterker je staat richting financiers en andere partijen.
  • Wanneer je je bedrijf laat financieren door een andere partij is het belangrijk om goed te onderhandelen over de voorwaarden die gaan over het terugbetalen van een financiering.
  • Ook is het heel handig om een pitch te maken. Wanneer je goed kunt uitleggen waar je bedrijf voor staat en wat je ermee wilt bereiken is de kans groter dat financiers geld aan je verstrekken.