Stichting Insolventie Nederland

Erfgenaam, hoe nu verder?

Je krijgt te maken met een zeer verdrietige situatie waarbij je (één van) je ouders verliest en dan moet je je nog bezighouden met de regelingen van een erfenis. Hoe pak je dit aan?

 

Keuze maken

Zodra er sprake is van een erfenis, moet er een keus gemaakt worden of de erfenis wordt aanvaard of wordt verworpen. Dit is natuurlijk geen makkelijke taak, want er komt zoveel bij kijken. Een manier om dit te handelen is door bijvoorbeeld een advocaat erfrecht in te schakelen voor advies. Vaak kunnen zij dan meekijken naar de erfenis en advies geven om de juiste beslissing te nemen. Overigens kunnen ze ook meedenken met het gehele proces en er nog dieper op ingaan zoals bijvoorbeeld op de executeur. Maar ook kunnen ze je helpen wanneer er geen testament is opgesteld. Dan is de zaak natuurlijk anders en wordt de onderverdeling ook wat anders dan je van tevoren waarschijnlijk gedacht had.

 

Mocht de zaak wat gecompliceerder zijn, zoals een onterfing, dan kun je een legitieme portie opeisen. In principe kunnen kinderen niet onterfd worden, dus is het verplicht dat zij een deel van de erfdeel ontvangen; vaak is dit dan de helft. Omdat je dus een portie opeist, ben je geen erfgenaam maar je eist je schuld op. Dit is dan ook de reden dat je alleen een bedrag kunt opeisen en geen aanspraak maken op spullen. Hierbij is het dus ook belangrijk dat je tijdig de stappen onderneemt die hiervoor nodig zijn, want mocht je te laat zijn dan kunnen de advocaten of de hulp die je inschakelekt niet tijdig reageren en je te hulp schieten om de zaak te vorderen.