Stichting Insolventie Nederland

Beginselen van letselschade

Het is te hopen dat u in uw leven zo min mogelijk letsel overkomt. Maar de kans dat u ooit te maken krijgt met een letselschade zaak is aanwezig en niet gering. Letselschade kan overal voorkomen, in het dagelijks leven tijdens het rijden naar de supermarkt, op de werkvloer of in het ziekenhuis. Er gaan nu eenmaal dingen mis in het leven, mensen maken fouten, een fout zit in een klein hoekje zoals het gezegde gaat. Andere partijen kunnen (hopelijk per ongeluk) u veel schade berokkenen waarbij uw levensvreugde aangetast wordt.

De meest voorkomende letselschade situaties werden hiervoor al even aangestipt. Verkeer is natuurlijk een vlak waar veel letsel geleden wordt. Denk maar aan alle verkeersongelukken die zich dagelijks voltrekken op onze wegen (meer informatie). Medische missers wordt ook veel over bericht in de media. Een medische misser zal over het algemeen niet zo grof zijn als een dokter die een instrument in het lichaam van de patiënt achterlaat tijdens een operatie. Maar zoals gezegd, mensen maken fouten, en dokters hoe goed opgeleid ook kunnen ook een foutje maken, zijn niet perfect. Dan ten slotte, de werkvloer. Dit vlak verschilt enigszins van de eerder genoemde thema’s. Met verkeer en ziekenhuizen hebben wij alle in principe dezelfde risico’s. Met werk ligt dit anders, de ene baan brengt vele malen meer letselschade met zich mee dan de andere. Een kantoor medewerker heeft een geringe kans op letselschade, daar waar een bouwvakker al een aanzienlijk grotere kans kent. Om nog maar te zwijgen over beroepen zoals werkzaam zijn in de offshore industrie o.i.d.

Schade kan zowel fysiek als emotioneel zijn. Het is dus niet alleen zo dat letselschade bestaat uit gevallen waarbij uw lichamelijke problemen opgelopen heeft. Emotioneel leed, verdriet en verminderde levensvreugde zijn ook factoren waar het recht rekening mee houdt (bron). Een belangrijk punt om te maken omtrent letselschade is dat in tegenstelling tot andere facetten van het recht, de advocaatkosten die u moet maken, betaald dienen te worden door de tegenpartij, mits u gelijk heeft. Indien u vreest dat de advocaatkosten meer zijn dan de schadevergoeding, dan hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Indien u een sterke zaak heeft, en het min of meer onomstotelijk vast staat dat de andere partij verantwoordelijk is, heeft u dus vrij weinig te verliezen.