Stichting Insolventie Nederland

Recht op vakantiegeld bij uitkering

Wanneer je een uitkering ontvangt, om wat voor reden dan ook, is het goed om te weten welke plichten maar ook rechten je hebt. Zo gaan veel mensen er van uit dat wanneer je een uitkering ontvangt, alle extra’s, zoals bijvoorbeeld het ontvangen van vakantiegeld, wegvallen. Dit is echter onjuist. Veel werkgevers maken misbruik van deze misvatting waardoor er op het loon van werknemers onterecht vakantiegeld wordt ingehouden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je hier mee om kunt gaan.

Wat is een uitkering?

Je ontvangt een uitkering wanneer je werkloos bent of wordt. Dit kan natuurlijk verschillende reden hebben. Het kan zo zijn dat er vanuit de werkgever plotseling minder werk is en hij moet besparen op uren door mensen minder in te delen, dan wel te ontslaan. Het kan ook zo zijn dat je onverwacht wordt ontslagen omdat het bedrijf dreigt te sluiten wegens andere complicaties. Als je werkloos wordt is het goed om te weten dat je in sommige situaties recht hebt op een WW-uitkering. Deze uitkering zorgt ervoor dat je, ondanks dat je niet werkt, toch nog inkomen ontvangt.

Onterecht vakantiegeld ingehouden

Zoals net ook al werd benoemd heb je bij het ontvangen van een uitkering nog steeds recht op vakantiegeld. Het gebeurt echter regelmatig dat de deurwaarder beslag komt leggen op bepaalde spullen en het vakantiegeld dan wordt ingehouden om een openstaande schuld af te lossen. Wanneer je hierdoor onder het bestaansminimum raakt, is het inhouden van vakantiegeld in strijd met de wet. In dit soort situaties wordt dan ook geadviseerd om een advocaat in te schakelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een advocaat van Walker Wittensleger Advocaten.

Hulp van een advocaat

Wanneer je zelf geen juridische achtergrond hebt, kan het handig zijn om een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan jou advies geven in wat je het beste kunt doen in een wettelijk onterechte situatie. Hij kan jou bijvoorbeeld helpen met het opstellen van een bezwaar of bij het indienen van beroep bij het gerechtshof.