Stichting Insolventie Nederland

Een strafrechtadvocaat: wat is het precies?

Er zijn een hoop rechtsgebieden waarin advocaten zich kunnen specialiseren. Elke specialisatie richt zich op een beperkt deel van het wetboek en als advocaat zijnde focus je op een klein gedeelte van alle onderwerpen die er zijn. Zo kan je jouw cliënten goed helpen in de plek waar ze je nodig hebben. Het onderwerp wat we in dit artikel gaan bespreken is de specialisatie strafrecht. Dit is een van de meest populaire rechtsgebieden die er bestaat. Echter weten vee mensen redelijk weinig over de term strafrecht. Want wat doen strafrechtadvocaten nou eigenlijk en wanneer heb je ze nodig? In opdracht van strafrechtadvocaat Van Essen advocaat leg ik dit voor je uit.

Wat is strafrecht?

Strafrecht is een onderdeel van het publiekrecht van de Nederlandse burger. Het gaat hierbij dus om kwesties tussen de Nederlandse overheid en de burger. Een strafrechtadvocaat helpt zijn cliënten dus bij strafrechtelijke geschillen. Wanneer een burger iets doet wat niet mag van de wet, dan is er dus een strafbaar gepleegd of wordt de burger hier van verdacht. Dit wordt vaak vervolgt met een strafrechtelijke zaak. Omdat dit een lastig proces is, is het voor burgers vaak handig om een advocaat in te schakelen voor hulp. De strafrechtadvocaat is degene die je hiervoor in moet huren.

Wanneer inschakelen?

Je kan een strafrechtadvocaat inschakelen vanaf het moment dat je een dagvaarding hebt gekregen of aangehouden wordt voor verhoor. Dit gebeurt echter pas wanneer je serieus verdacht wordt voor een strafbaar feit.

Er is wel een onderscheid tussen lichte en zware strafrechtelijke zaken. Vaak worden advocaten dan ook alleen ingehuurd bij zware strafrechtelijke zaken. Dit komt doordat een advocaat redelijk prijzig is en dus is het in veel gevallen het niet waard om een advocaat in te schakelen. Een aantal gevallen waar het zeker de moeite waard is:

  • Geweldpleging
  • Diefstal
  • Drugsmisbruik

Het is altijd handig om te kijken of het verstandig is om een strafrechtadvocaat in te huren om je te verdedigen in een rechtszaak. Wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op https://www.vanessen-advocaat.nl/ voor alles wat je moet weten.