Stichting Insolventie Nederland

Gemeenschappelijke bezittingen bij een scheiding

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan zal er een groot aantal bezittingen moeten worden verdeeld bij een echtscheiding. Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd? Dan zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Als je na 1 januari 2018 bent getrouwd dan zijn alleen alle bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk hebben verkregen van jullie samen. Bezittingen en schulden van voor jullie huwelijk blijven gewoon jullie privé eigendommen. Toch is er vaak een heleboel te regelen en te verdelen. Hiervoor kun je de hulp inroepen van een scheidingsadviseur. In deze blog zetten we een aantal zaken die verdeeld moeten worden op een rijtje.

Woning

Hebben jullie samen een koopwoning? Dan moet de waarde van deze woning eerlijk worden verdeeld. Het kan zo zijn dat een van de partners het huis koopt en de hypotheekschuld op zich neemt. In dit geval moet de helft van de overwaarde worden betaald aan de andere partner. Ook is het mogelijk dat jullie allebei niet in het huis willen blijven wonen. In dit geval kan iemand anders het huis kopen. Van de opbrengst moet eerst de hypotheekschuld worden afbetaald, en het overige geld wordt verdeeld tussen jullie beiden.

Inboedel

Ook de inboedel moet worden verdeeld, dit zijn alle spullen die tot de inrichting van het huis behoren. Meestal wordt er een verdelingslijst gemaakt van al deze spullen. Alle gemeenschappelijke goederen worden op een lijst gezet en de waarde hiervan wordt bepaald. Aan de hand hiervan kunnen de bezittingen eerlijk worden verdeeld.

Gezamenlijke betaalrekening

Ook de gezamenlijke betaalrekening is een onderdeel om rekening mee te houden. Deze rekening wordt vaak gebruikt om de vaste lasten en de boodschappen van te betalen. Als er nog schulden van deze rekening worden afgeschreven is het handig om de rekening nog even aan te houden. Is het vertrouwen tussen jullie weg? En worden er grote bedragen van de rekening afgeschreven om de ander te benadelen? Dan kan dit nog worden teruggedraaid door middel van een schadevergoeding.

Gedeelde spaarrekening

Als jullie een gedeelde spaarrekening hebben en jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, dan moet dit geld ook worden verdeeld. Als een van jullie de spaarrekening graag wil blijven gebruiken, is dit mogelijk. De helft moet dan echter worden betaald aan de ander. Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan bepalen deze voorwaarden hoe het spaargeld verdeeld wordt. Soms komt het voor dat een van beide echtgenoten moedwillig aankopen gaat doen van de spaarrekening om de ander te benadelen. In dit geval kan er een compensatie plaatsvinden voor de andere echtgenoot.

Schulden

Ook de schulden zullen worden verdeeld wanneer jullie gaan scheiden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een hypotheekschuld, maar ook een schuld die je hebt doordat je rood staat op je bankrekening.